Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fejedelmi pulykatál
Hozzávalók (8 személyre)
A pulykagalantinhoz: 90 dkg pulykamellfilé,
1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál zselatinpor,
1 fej saláta, 1 tojás, 2 dl tejszín, 1 evőkanál
búzadara, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűbors
és őrölt gyömbér, 5 dkg marinált paprika,
10 dkg őszibarackbefőtt, 1 pár virsli, 1
húsleveskocka.
Zöldséges pulykakocsonyához: 2 közepes sárgarépa,
25 dkg pulykamellfilé, 5 dl szűrt húsleves,
(leveskockából is jó), 20 dkg brokkoli (fagyasztott
is lehet), 5 dkg zselatinpor, 1 főtt tojás
fehérje, negyed csokor petrezselyem.
A dióbél értékes fehérjéket, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz.
|
|
Hozzávalók:
liszt 30 dkg
tojás 3 db
olaj 2 kk. kanál
közepes fej vöröshagyma
tojás 1 db
csirkemell
sonka 30 dkg
rozmaring 1 kk. kanál
kis szerecsendió
vaj, só
A szószhoz:
vaj 10 dkg
liszt 6 dkg
törött bors
húslé 2 dl
tejszín 2 dl
parmezán 20 dkg
kis szerecsendió, só
Keverjük össze a lisztet, az olajat, a sót és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Takarjuk le és hagyjuk állni . A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra és az olajban fonnyasszuk meg.
13 éve | Soós Jolán | 2 hozzászólás
Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet,
de a kegyetlen halál mindent összetépett.
Csoda volt, hogy éltél, és bennünket szerettél,
nekünk nem is haltál meg, csak álmodni mentél.
Egy reményünk van, mi éltet és vezet,
hogy egyszer majd találkozunk veled
Pósa Lajos: Anyám sírjánál
Szülőfalum szép vidéke,
Jaj de rég nem láttalak!
Kimegyek a temetőbe,
Elém fut a kis patak.
Itt vagyok a domboldalon
Őszi napnak alkonyán...
Itt alussza örök álmát
Az én édes jó anyám.
A hunyó nap sugarában
Nézem, anyám, sírodat:
Sárga-piros rózsáival
Szórja be az alkonyat.
Sárga-piros rózsáiból
Szövi rád a takarót...
Lágyan lengő, fúvó szellő
Suttogja az altatót.
Az én lelkem sóhajtása
A suttogó fuvalom...
Képed mindig, mindörökké
A szívemben ringatom.
Rólad való álmodásom
Olyan sokszor hívogat:
Kelj föl, kelj föl, édes anyám,
Simogasd meg arcomat!
A sírnál késő a bocsánat
Kiket szeretsz s akik szeretnek
Ha bántanak s megsebeznek
Ne haragudj rájok sokáig!
De öntsd ki szíved ,s ha letörléd
A fájdalom kicsordult könnyét
Bocsáss meg hidd enyhedre válik
egymást hányszor félreértjük
S szeretteinket hányszor sértjük
Bár szívünk éppen nem akarja
Mi is talán vérzünk a sebben
Nekünk is fáj, még élesebben
Ne légy Te büszke légy őszinte
híved legott azzá lesz szinte
Oszlik gyanú, megenyhül bánat
Oly váratlan jöhet halálunk
S ha egymástól haraggal válunk,
A sírnál késő a bocsánat!
/ Gyulai Pál Tamás /
Áfonyával és gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók (4 személyre):
4 pulykamell filé
2 evőkanál vaj
1 evőkanál cukor
3 dl áfonyalé
1 nagy marék áfonya
só, bors
A töltelékhez:
1 nagy fej hagyma apróra vágva
2 evőkanál vaj
½ kg darált pulykahús (lehet disznó is)
20 dkg zsemlemorzsa
20 dkg hámozott gesztenye apróra vágva
1 marék aszalt áfonya
1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
2 teáskanál apróra vágott friss zsálya
1 tojás
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Kagylós spagetti
Hozzávalók 1 ek aprított petrezselyemzöld 3 ek extra szűz olíva olaj 40 dkg spagetti 25 dkg kagyló (tisztított) 10-15 dkg hagyma 30 ml tej 1 db peperoncino paprika 1 csipet só 1 csipet bors (őrölt) Elkészítés A két kissebb hagymát nagyon apró kockákra daraboljuk, és az olíva olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kagylókat. Lassú tűzön kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a tejet, a chili paprikát (peperoncino) és a sót ill.
Profiterol
Hozzávalók 2 ek porcukor 3 ek tej 1/2 l tejszin 25 dkg keserű (sötét) csokoládé 15 dkg liszt 10 dkg vaj 1 ek kristálycukor 4 db tojás 1 csipet só Elkészítés Egy edénybe tegyünk egy pohár vizet, egy csipet sót, egy kanál cukrot és 80 g vajat és forraljuk fel az egészet. Miután felforrt fokozatosan hozzáadagolva, tegyük bele a lisztet. Tegyük vissza az edényt a tűzre és főzzük a tésztát, miközben folyamatosan kavarjuk, mindaddig, amíg el nem válik az edény falától.
Körtés-narancsos tejberizs
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
• 4-5 darab puha körte
• 4 dl tej (+ szükség esetén 1-2 dl)
• 6 dkg rizs
• 6 dkg cukor
• 2 dl tejszín
• 1 evőkanál porcukor
• 1 narancs reszelt héja
A
körtét megmossuk, héjasan is hagyhatjuk, de meg is hámozhatjuk.
Szeletekre vagy kockákra vágjuk, összekeverjük a fél narancs reszelt
héjával, majd a hűtőbe tesszük összeérni.
A tejet felforraljuk,
hozzáadjuk a rizst, majd fedő alatt, közepes lángon, gyakran
megkevergetve teljesen puhára főzzük.
Hozzávalók:
A réteslapok számának megfelelő mennyiségű zöldséget megpároljuk, megsózzuk. A csirkemell kockákat egy kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. Tejszínnel állandó kevergetés mellett besűrítjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a párolt zöldségeket. Az olajjal meghintett, zsemlemorzsával megszórt lapon eligazítjuk a tölteléket, majd összehajtjuk és aranybarnára sütjük.
|
||||
Hozzávalók: | ||||
Elkészítés:
Az enyhén kiveregetett
sertésszeleteket megsózzuk, megborsozzuk, min2 oldalukat forró
margarinban 2-3 percig sütjük,majd a szeleteket kivesszük a serpenyőből. |
PIZZA – Nápolytól, Szicíliáig
-A PIZZA meghódította a világot, ahogy valamennyi utcai étel meghódítja, legyen az a döner kebab, amely közismerten széppé tesz (Döner macht schöner!), vagy bármiféle hamburger, hot dog, stb. Az utcán élő kultúrák utcai ételeket kívánnak, s ebben aligha van változás, bármiféle időszakáról is beszéljünk jégkorszak utáni civilizációinknak. Çatal Hüyük városában éppúgy ették, mint Pompeiben, vagy a Magyarország lakosságával vetekedő méretű mai New Yorkban.
A pizza története
A pizza ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt étel, a közhit szerint olasz eredetű tésztaféle. A pizza eredete egészen a kőkorig nyúlik vissza. Tíz-tizenkétezer éwel ezelőtt még csak kovász nélküli lepénykenyeret készítette, a kézzel, lapos kövek között őrölt gabonalisztből víz hozzáadásával kevert pépet laposra dolgozták - hogy könnyen átsüljön -, és felforrósított kövön sütötték meg. Az így készült lepénykenyér persze nem volt lágy, szivacsos és rugalmas, de legalább könnyen emészthető és tápláló volt.
Az olívabogyó és a sajt köztudottan nagyon jó
párost alkot. Könnyű elkészíteni és még könnyebb megenni!
|
Tiramisu muffin
Pár hónapja nyomozok egy puha, könnyű muffin
alaprecept után.Végre sikerült találnom egy olyan alapmuffint, amely
másnapra sem szárad ki, kívül - belül egyaránt kellemesen puha marad.
Valami újat akartam kipróbálni és Illéskrisz képviselő muffinja ötletét
alapul véve, megszületett a tiramisu muffin. Különleges és finom muffin
lett belőle. |
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 db tojássárgája
kb. 10 dkg vaj
2 dkg élesztő
15 dkg cukor
tej
só
15 dkg sűrű baracklekvár
15 dkg cukros darált dió
Elkészítése:
A lisztből,3 tojássárgájából,5 dkg vajból,2 dkg élesztőből-melyet 1 dl tejben felfuttattunk és 15 dkg cukorból könnyű tésztát keverünk és lisztezett tálban,meleg helyen duplájára kelesztjük.
Azután lisztezett deszkára borítjuk,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Mindegyik pogácsa közepére egy kiskanál barackízt teszünk és gömb alakúra formáljuk.
Recept: Citromos – rozmaringos csirkemellfilé roston Hozzávalók négy személyre:
Hogyan készítjük el a Citromos – rozmaringos csirkemellet?
Előkészítjük a csirkemellet, megsózzuk, beborsozzuk ízlés szerint, majd citromlevet facsarunk rá, amit kicsit belemasszírozunk a húsba. Az egész rozmaring leveleket elhelyezzük a csirkemellen, jusson mindegyik szeletre 4-5 levélke (persze a csirkemell méretétől függően), az aljára és a tetejére is.
Főzőcskézzünk: egy tál dödöllét
Aki a tradicionális vasi tájételként elhíresült dödöllét ördöngös és komplikált fogásnak gondolja, meg fog lepődni. Egyszerű eledel, krumplis-lisztes tésztából kiszaggatott, hagymával megbolondított egytálétel, amely egy óra alatt elkészíthető.
2 nagy fej hagyma
petrezselyemzöld
hal vagy darált hús
2 tojás sárgája
só, bors
zsemlemorzsa
Megtisztítjuk a hagymát és sós vízzel leforrázzuk. Leszűrjük, egy tányérra helyezzük és kivájjuk, úgy, hogy csak 2 réteg maradjon.
A kivájt hagymát megforgatjuk kevés olajon, vigyázva arra, hogy ne pirítsuk meg. Rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és összekavarjuk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás