Olasz konyha: Dödölle pincepörkölttel

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1442 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1442 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1442 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1442 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Dödölle pincepörkölttel

13 éve | [Törölt felhasználó] | 4 hozzászólás

Főzőcskézzünk: egy tál dödöllét
A tradicionális vasi burgonyás-tésztás ételt (némi zalai kitekintéssel) keresztesi velős pincepörkölttel fejeltük meg. És ha van jobb receptjük, nosza, küldjék be, és mi tálaljuk! (Gasztrovatunk első leckéje.)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Aki a tradicionális vasi tájételként elhíresült dödöllét ördöngös és komplikált fogásnak gondolja, meg fog lepődni. Egyszerű eledel, krumplis-lisztes tésztából kiszaggatott, hagymával megbolondított egytálétel, amely egy óra alatt elkészíthető. Elrontani szinte lehetetlen. Fő erénye: ezerféleképp, főételként, vegáknak zöldségpörkölttel, vagy bármilyen szaftos ragus húshoz körítésként tálalhatjuk. Nosza, álljunk is neki a főzésnek… A konyhában ezúttal kotnyeleskedünk, szakácsunk Böndicz Csaba, a séi Charlie étterem és panzió séfje, aki munka közben számos hasznos tanáccsal is ellát bennünket.

Így készül hagyományosan a dödölle

A burgonya kiválasztása az első pont, amelyen egy laikus elbukhat. Ugyanis – oktat szakácsunk – nem mindegy, hogy fehér, vagy piros krumpli hámozásába kezdünk. A fehér lisztesebb, a piros édesebb, a dödölléhez utóbbi az ideális. Ha négy személyre főzünk: 80 dkg-ot vegyünk belőle. Meghámozzuk, majd a karikára vágott burgonyát sós vízben feltesszük főni. Ha kész, krumplinyomóval törjük össze, fogjunk egy fakanalat, és a masszához adjunk réteslisztet (véletlenül sem finomlisztet, figyelmeztet a szakács).

Addig keverjük, míg a massza az edény falától illetve a főzőkanálról el nem válik. A lisztet érzésre adagoljuk. Ezután hideg helyre rakjuk kihűlni. A finomra vágott vöröshagymát sertészsíron (szakácsunk szerint olajon pirítva hamis lesz) aranysárgára sütjük, majd tepsibe öntjük. Ujjnyi vastagra lapítjuk a kész tésztát, és evőkanál segítségével kiszaggatjuk. Felhevítjük a teflont, majd belerakjuk a kiszaggatott dödöllét, és állandóan kevergetve aranysárgára pirítjuk. Végül a tepsibe öntjük, összeforgatjuk a hagymával, megmelegítjük és kész.

Zalai kitekintés

Oszlassunk el egy tévhitet, a zalai és a vasi dödölle ugyanaz a tészta. (Néhol krumpigánicának is becézik, állítólag régebben kukoricából is készítették, a palócoknál és a Mátrában ganca néven ismert.) Talán a végső szaggatásban adódhatnak tájegységbeli különbségek. Zalában a nagyobbra, Vasban a kisebbre esküsznek: de ahány ház annyi dödölle-méret. Egy hibát azonban véletlenül se kövessünk el: a tésztába tilos tojást tenni. Higgyük el, anélkül is összeáll.

A keresztesi pincepörkölt alapja a jó bor és a velő

A dödöllét főételként is fogyaszthatjuk, ekkor elég, ha fokhagymás tejföllel meglocsoljuk, és tálalhatjuk is. De köretként is remek: a családom, fittyet hányva a tradícióknak, imádja akár lecsóval is. Most, maradva a vasi ízeknél, szakácsunk javaslatára egy helyi specialitással fejeljük meg. Így készülhet hozzá a keresztesi pincepörkölt:

A finomra vágott vöröshagymát sertészsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst (egy-másfél kilót). Ízesítsük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel és majorannával. Paradicsomot, paprikát vagy lecsót adunk hozzá, majd zúzott fokhagymával megbolondítjuk. A marhahús keménységétől függően legalább 1,5 óráig főzzük. Közben a folyadékveszteséget jó minőségű száraz (lehetőleg vaskeresztesi) vörösborral pótoljuk. A főzés befejezése előtt 10 perccel apróra vágott sertésvelőt főzünk a pörköltbe. Köretként dödölle helyett akár galuskát, sós burgonyát is készíthetünk, de kenyérrel fogyasztva is kitűnő.

Mit igyunk hozzá?

A friss és hideg, ásványokban gazdag vasi kútvízre esküdnénk, de a csapból is megteszi. El ne rontsuk valami buborékossal! Helyette, ha marad a vaskeresztesi vörösből egy pohárkával, azzal bátran öblíthetünk!

Jó étvágyat! És ha van egy jobb receptje, küldje be, és mi tálaljuk!

Az étel elkészítéséhez köszönettel tartozunk: a séi Charlie étteremnek és panziónak.

 

Címkék: magyar étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszönöm Ilike.Üdv:Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszönöm Marikám.
Puszi:Edit.

Válasz

OSVÁTH ILONA üzente 13 éve

Érzem az ízét és az illatát.Varázslatos étek és leírás.Gratulálok.Jó reklámfogás a gyerekkel készült kép!A" nagy válógatós gyerek" boldogan fogyassza,még mosolyt is csalt az arcára.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Én nagyon szeretem a dödöllét, sokat ettem gyermekkoromban és legnagyobb meglepetésemre most olvasom, hogy csak a rétesliszt a jó bele. Én mindig sima liszttel készítem és azzal sincs semmi baj, de legközelebb kipróbálom rétesliszttel! Köszönkük a receptet, egyébként nagyon tetszik a leírás!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu