Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone) és a húsleves
(brodo). Az előző sűrű és igen tartalmas zöldségleves, az utóbbit
marhahúsból, kolbászból és sonkából készítik. Leveseik elmaradhatatlan
kísérője a reszelt parmezán sajt.
Előételeik közül a tésztafélék, közismerten igen kiváltságos helyet
foglalnak el. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és oliva
olajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek,
melyben a főszerepet legtöbb esetben a paradicsom játsza. Ezen kívül
számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle
ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak.
Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó,
padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket
köretként is tálalják. A különböző rizottókat és tojásételeket meleg
előételként is készítik.
Az olasz konyha
a tengeri halak, rákok, osztrigák és csigák számos fajtáját használja
fel. A homár, a languszta és a szkampi (kicsi rákok) meleg és hideg
változata is fellelhető étlapjaikon. Halaikat roston vagy rántva,
mártással és vajjal főzve készítik.
A húsféléket sütéssel, főzéssel, párolással, nyárson sütéssel
készítik. Marha-, borjú-, bárány- és szárnyasételeiket számos
változatban különféle ragukkal és zöldségkörettel tálalják. Félangolos
húsféléket éppúgy készítenek, mint párolt vagy vajban pirítottakat.
Előszeretettel fogyasztják a házi nyulat, amelyet sütve vagy párolva
készítenek. Az olasz húskészítmények közül a leghíresebbek speciálisan készített felvágottakat (mortadella) és a különlegesen füstölt sonkák.
A húsételekhez zöldség- és burgonyaköretet tálalnak. A zöldfőzelékek
készítési módja a francia és angol konyháéval megegyezik. Egyszerűen sós
vízben főzik meg az alapanyagokat, majd nyers vagy olvasztott vajjal,
fűszerezve tálalják.
A salátaféléknek nagy kultusza van az olasz
konyhában. Az év minden szakában található náluk friss zöldsaláta,
készítésüknél szűz olivaolajat használnak, de egyéb dresszingeket
(önteteket) is készítenek, melyeket leginkább citromlével ízesítenek.
Az olasz konyha,
pirospaprikán kívül, valamennyi, nálunk is ismert fűszerfélét alkalmaz.
Az ízesítésnél előszeretettel használják a rozmaringot és az oreganot
is. A különböző ételekhez készített mártásoknál törekednek a szép
színekre, ezért nem sajnálják a pénzt az egyik legdrágább fűszerre, a
sáfrányra sem. Étkeik ízesítéséhez, akárcsak a magyarok az olaszok is
gyakran használnak borokat.
Az étkezések - a franciákhoz hasonlóan - szinte elképzelhetetlenek
sajtok nélkül. Sajtjaikhoz kísérőként gyümölcsöt, hagymát vagy
retekfélét tálalnak. Déligyümölcseik szinte minden étkezés alkalmával
felbukkannak.
Az étkezéseket, az egész világon ismert méreg erős presszókávéval
zárják. Boraik minőségével a franciák utáni, előkelő második helyet
szerezték meg a világpiacon. (Az olasz
borok - leginkább a Chianti borok - különlegessége a fonott üveg, mely
egykor az üvegek sérülését volt hivatott megakadályozni.) Aperitifként
kedvelt a cinzano, az étkezés záróakkordjaként pedig egyes területeken
előszeretettel fogyasztanak grappa-t.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
ISMERTETŐ - AZ OLASZ KONYHA 1.
ÉDESSÉG - Kávéfagyi
FÖÉTEL - Római articsóka
FÖÉTEL - Tonhal körtepürével