Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A panna cotta, vagyis az olasz tejpuding a világ legeggyszerűbben elkészíthető tejes desszertje, mégis előkelő helyen szerepel még a sokcsillagos éttermek desszertlapján is.
Bevallom őszintén, én többnyire ránézésre-adagokkal sütök és főzök, ezért inkább kikerestem egy egyszerű alapreceptet, megtoldva a saját egyik verzióm kiegészítő elemeivel.
Ami a verziókat illeti, ahány íz, annyi lehetőség: készülhet gyümölccsel, keleti fűszerekkel, sőt, sós változatban is. Egy gyakorlott panna cotta készítő akár naponta más-más, új kreációt tálalhat ... magának:)
(Ha ütnének sem vennék bolti gyümölcsjoghurtot, vagy más krémdesszertet, mióta elolvastam, mi van benne...)
Tehát az alaprecept:
4 dl tejszín (30%-os)
2 dl FRISS tej (3% fölött)
5 dkg cukor
1 rúd vanília (vagy egy kávéskanál kivonat)
4 lap zselatin
A tejet a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével együtt állandó kevergetés mellett felforralom, hozzáöntöm a tejszínt, és hagyom még egyet rottyanni.
Közben beáztatom hideg vízben a zselatint.
Miután elzártam a gázt, kinyomkodom a zselatin lapokat, és a krémhez keverem. (Aki vaníliaeszenciát használ, csak most adja hozzá!)
Hagyom kihűlni, állandó kevergetés mellett, nehogy becsomósodjon.
Így készül az alap panna cotta, viszont ehhez a változathoz érdemes először a grillázst elkészíteni.
10 dkg apróra vágott mogyoró vagy mandula
10 dkg kristálycukor
1 dkg vaj
A cukrot a vajjal együtt aranybarnára olvasztom, belekeverem a pirított magokat, és hagyom kicsit kihűlni.
Azután kisebb formákba öntöm (lehet homokozó forma, sütiforma, üvegtál, mini kuglóf forma, bármi), a tejszínes krém felét, utána rászórok egy réteget a grillázsból, de úgy, hogy ne érjen a forma falához, különben beragad!, azután újra egy réteg krém, kész is van. Azután hűtőbe teszem a tálkákat,
4-5 óra múlva előveszem, egy pillanatra forró vízbe mártom, és gyors mozdulattal egy tányérra borítom.
Ha nincs kedved a grillázzsal vacakolni, szórhatsz bele pirított magvakat, gyümölcsöt reszelt citromhéjjal, kókuszt, csokidarabkákat vagy mákot, reszelt citromhéjjal, de lehet csokis, kávés, vagy gyümölcsszószos is. A tej lehet mandulatej, vagy vaníliás szójatej, és a tejszínt is felezheted, helyette tehetsz bele joghurtot, akkor eggyel kevesebb zselatinnal készítsd. Készíthetsz mézzel is panna cottát, de létezik tojáslikőrös is, kimondottan húsvétra. És mehet rá bármilyen öntet!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Cannoli
Panna Cotta
Epres-mandulás cannoli
ÉDESSÉG - Kávéfagyi