Olasz konyha: Salusinszky András, a Studio Italia vezetője - Interjú

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1441 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1441 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1441 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1441 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Messze földön híres az olasz gasztronómia, sokan azonban amondóak, hogy a taljánok túlzottan is tésztaközpontúan étkeznek.

Igen, Olaszország lényegében a pizza, a tészta és a fagylalt hazája, s ezek a termékek a globalizmusnak köszönhetően el is jutottak a világ legtöbb helyére. Ami azonban például hozzánk eljutott, az már csak egy utánzata az olasz földön kipróbálható eredeti ételeknek.

 

Kezdjük a pizzával!

Ha pizza és Olaszország, akkor mindenképpen azt ajánlom, hogy Nápolyban próbáljuk ki egyszer ezt az ételt – ez a város ugyanis a pizza szülőhazája. Nem túlzás azt állítani, hogy még a legegyszerűbb nápolyi helyen is sokkal nagyobb élmény pizzázni, mint bárhol a világon.

Ráadásul a hagyományos, margarita pizzát is Nápolyban készítik a legjobban – ennek a feltéte ugyebár mindössze paradicsomból és mozzarella sajtból áll, az összes többi pizzát utánzatnak, a téma különböző variációinak is tekinthetjük.

Mondhatjuk, hogy Olaszországban az egyszerű emberek étele a pizza?

Igen, ráadásul Nápolyban a mai napig a legolcsóbb is ez a tésztaétel. Az olasz gyerekek „zsíroskenyere” a pizzaszelet, ezeket üzletekben, pékségekben is árulják - hogy Közép- és Dél-Olaszországban ennek a legegyszerűbb variációját hívják pizza rossának. Semmi másból nem áll, mint pizzatésztából, amit megkennek paradicsommal, sok gyerek például ezt viszi tízórainak az iskolába is.

Ha pedig például Szicíliában járunk, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a calzone, azaz a töltött pizzát – ezt úgy kell elképzelni, hogy a pizzatésztát félbehajtják, s minden földi jóval megtöltik a sonkától a sajton át a mindenféle fűszerekig.

Észak-Olaszországban azonban már más a helyzet…


Például a dél-olaszok amondóak, hogy az olasz konyhának nem része a tejszín, ellenben a tejszínes-gombás jellegű tésztákat imádják északon. Minden régiónak megvan a maga külön specialitása, de például a paradicsom mindenhol alapnak mondható. Nyáron például a tésztasalátára hasonlító egyszerűbb, hideg tészták a kelendőbbek, télen pedig inkább a kiadósabbak – ilyen például az amatriciana, ami egy paradicsomos-szalonnás, rendkívül laktató tészta.

Nyilván a tésztán kívül is van élet Olaszországban is…

Persze, népszerű ételeknek számítanak például a különböző tengeri étkek, a tenger gyümölcsei is, főleg a tengerpartokon. Polip, rák, osztriga, sütve, főzve vagy éppen panírozva.

Ezeket kedvelik az Olaszországban járó magyarok is?

Igen, érdekes módon honfitársaink is szeretik ezeket az ételeket, kagylókat, polipokat, ilyeneket esznek a legtöbben.

Mi a helyzet a húsokkal?

Véleményem szerint a húsok tekintetében nem állnak túl jól az olaszok, nem sikerülnek annyira jól a húsételeik, mondhatjuk úgy is, hogy ebben jobbak a magyarok. Az édességek viszont valamiért sokkal könnyebbek Itáliában, s ezekben is dominál a gyümölcs.

Már csak azt kell kitalálnunk, hogy mit igyunk a fent sorolt ételekhez…


Mindenképpen bort! Létezik például egy toszkán különlegesség, a Vin Santo – ezt én magam is szeretem, s csak ajánlani tudom mindenkinek. Az élmény azonban úgy teljes, ha jó olasz szokás szerint mártogatunk bele cantuccinit is – ez egy babapiskótaszerű, mandulával megbolondított sütemény.

Ezen kívül pedig száz bort tudnék akár most kapásból is felsorolni, amit érdemes kipróbálni. Az olasz választék elég nagy, a magyarok pedig érdekes módon a toszkán borokat kedvelik a legjobban.

Persze minden régiónak megvan a saját fajtája is – akárhová megy az ember, szinte mindenhol érdemes belekóstolni a helyi borokba is…

Címkék: interjú olasz salusinszky andrás studio italia

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu