Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Torták
/16 szelet/
Hozzávalók:
15 dkg Delma light margarin, 3 db tojás, 8 dkg fruktóz, 20 dkg liszt, 1
csomag sütőpor,
1 db citrom héja és leve, 2 dl 1,5 % -os tej, 60 dkg savanyú alma.
A tojásfehérjét a fruktózzal kemény habbá verjük. Egyenként belekeverjük
a tojások sárgáját, a citrom levét, reszelt héját, a tejet és az
olvasztott margarint, végül beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Kikent,
lisztezett tortaformába öntjük, belenyomkodjuk az összevagdalt
almadarabkákat. Előmelegített sütőben, aranysárgára sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 8424 kJ/2049 kcal, 52,4 g feh., 83,3 g zsír,
273,5 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 526 kJ/128 kcal, 3,2 g feh., 5,2 g zsír, 17 g
szénh.
ALMÁS TÚRÓTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
4 db tojás, 12 dkg liszt, 8 dkg fruktóz.
9 lap zselatin, 6 savanykás alma, 2,5 dl citromlé, 50 dkg félzsíros
túró, 1 db citrom héja,
3 dl tejszín, folyékony édesítőszer.
A zselatint beáztatjuk. Az almákat megmossuk. 2 almát vékonyan
felszeletelünk, a többit kockákra vágjuk, meglocsoljuk 2 evőkanál
citromlével, hogy ne barnuljon be. Felforralunk 1 dl citromlevet 1 dl
vízzel. Gyenge tűzön megpároljuk benne az almákat, végül lecsepegtetjük.
A túrót a reszelt citromhéjjal, az édesítőszerrel és a maradék
citromlével eldolgozzuk.
A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk és hozzákeverjük a túrós masszához. A
tejszínt kemény habbá verjük. Amint a túrómassza kezd szilárdulni,
óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot és az almakockákat. A piskótalapot
kapcsos tortaformába tesszük, ráöntjük a túrókrémet, és legalább 2
órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a párolt almaszeletekkel díszítjük.
Összes tápanyagtartalom: 12583 kJ/3061 kcal, 175,4 g feh., 147,8 g
zsír, 257,3 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma : 786 kJ/191 kcal, 10,9 g feh., 9,2 zsír, 16 g
szénh.
/18 szelet/
Hozzávalók:
3 db tojás, 8 dkg fruktóz, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 2 dkg
kakaópor, 1 csomag sütőpor, 10 dkg diabetikus csokoládé, 6 dl tejszín,
1/2 csomag zselatin, 2 db tojássárga,
1 evőkanál vágott pisztácia, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A tojásfehérjéből és a fruktózból kemény habot verünk. A tojássárgákat
elkeverjük
2 evőkanál vízzel, majd a habba csurgatjuk. Beleszitáljuk a kakaóval,
sütőporral elkevert lisztet. Kikent tortaformába öntjük, előmelegítet
sütőben, kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, úgy vágjuk ketté, hogy az alja
vastagabb legyen, mint a teteje. A bevonócsokit gőz fölött
megolvasztjuk. Ha már majdnem dermed, beleadagoljuk a keményre felvert
tejszínhabot
/3 dl/. A piskótát visszarakjuk a tortakarimába, és úgy öntjük a krémet a
tésztára, majd
30 percre hűtőbe rakjuk. A zselatint 2 dl vízzel oldásig hevítjük, ha
langyosodik, belekeverjük a tojássárgákat és a folyékony édesítőszert.
Végül óvatosan beleadagoljuk a keményre felvert tejszínhabot. A
csokikrémre kenjük, lefedjük a vékony piskótalappal, ha marad krém, a
torta tetejére is kenünk, megszórjuk kakaóval és vágott pisztáciával.
Összes tápanyagtartalom: 15463 kJ/3706 kcal, 76,3 g feh., 252,1 g
zsír, 262,2 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 859 kJ/205 kcal, 4,2 g feh., 14 g zsír, 14,5 g
szénh.
CSOKOLÁDÉS DIÓTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
6 db tojás, 10 dkg fruktóz, 2 evőkanál darált dió, 1/2 rúd vanília, 6
dkg Delma light margarin, 4 dkg liszt, 5 dkg kakópor, 7 dkg
zsemlemorzsa, 6 lap zselatin, 1 dl erős fekete kávé, 2 evőkanál
kakaópor, 8 dkg fruktóz, 3 dl tejszín .
Díszítéshez: 3 dkg margarin, 5 dkg kókuszreszelék, 2 dkg fruktóz, 2
kávéskanál kakaópor.
A tojások sárgáját 4 dkg fruktózzal és a dióval habosra keverjük.
Hozzáadjuk az összetört vanília rudat. A megolvasztott margarint
eldolgozzuk a masszával. A fehérjét a maradék fruktózzal kemény habbá
verjük és a masszához adjuk. Belekeverjük a zsemlemorzsát és végül
beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet. A tésztát kikent tortaformába
öntjük és előmelegített sütőben, 45 percig sütjük. Közben a zselatint
beáztatjuk. A kakaóport és a fruktózt simára dolgozzuk a kávéval, és
habverővel simára keverjük a felolvasztott zselatint. Ha a kakaós massza
szilárdulni kezd, hozzákeverjük a keményre felvert tejszín felét.
A tésztát 3 karikára vágjuk. Az alsóra visszatesszük a tortaformát,
megkenjük a krém felével. Rátesszük a 2. karikát, bevonjuk a maradék
krémmel és rátesszük a 3. lapot. Oldalát és tetejét bekenjük
tejszínhabbal. Hűtőbe tesszük, legalább 1 órára. Serpenyőben a
margarinon megpirítjuk a fruktózt és a kókuszreszeléket, és ezzel is
bevonjuk a tortát.
Ha marad még tejszínhab, a torta tetejét körbe "spricceljük".
Összes tápanyagtartalom: 16420 kJ/65 kcal, 119,2 g feh., 212,8 g
zsír, 348,7 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 1026 kJ/247 kcal, 7,4 g feh., 13,3 g zsír,
21,7 g szénh.
CSOKOLÁDÉS GYÜMÖLCSTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
14 dkg Delma light margarin, 3 db tojás, 10 dkg fruktóz, 3 evőkanál
kakaópor, 7 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 50 dkg gyümölcs (cseresznye).
A margarint habosra keverjük a tojások sárgájával, a fruktózzal, a
kakaóval, a sütőporos liszttel, végül a tojásfehérjéből vert habbal.
Kikent tortaformába öntjük, belenyomkodjuk a darabolt gyümölcsöt és
forró sütőben, mérsékelt lángon tűpróbáig sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 7217 kJ/1741 kcal, 33,5 g feh., 79,8 g
zsír., 225,3 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 451 kJ/108 kcal, 2 g feh., 4,9 g zsír, 14 g
szénh.
DIÓS CSOKITORTA MÁSKÉNT
/16 szelet/
Hozzávalók:
6 db tojás, 12 dkg liszt, 5 dkg reszelt diabetikus csokoládé, 1 csomag
sütőpor, csipet só, 10 dkg durvára vágott dió, 5 dkg margarin, 1
evőkanál rum, a tetejére 5 dkg diabetikus csokoládé.
A tojások sárgáját a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, a
sütőporos lisztet, a rumot, apránként a durvára vágott diót, végül a
keményre felvert tojásfehérjét. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük
és előmelelgített, közepesen meleg sütőben, tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt,
a tetejét bevonjuk olvasztott csokival, amit 1-2 evőkanál olajjal
higítottunk.
Összes tápanyagtartalom: 11431 kJ/2726 kcal., 71,1 g feh., 196,7 g
zsír, 148 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 714 kJ/170 kcal., 4,4 g feh., 12,2 g zsír,
9,2 g szénh.
EPERHAB TORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
6 db tojás, 18 dkg liszt, 6 dkg fruktóz, 1 csomag sütőpor.
A krémhez: 3 db tojás fehérje, 15 dkg fruktóz, 1 dl víz, 50 dkg eper.
A tojásokból a szokásos módon piskótát készítünk. Ha kisült,
kettévágjuk. A fruktózból és a vízből szirupot főzünk és még forrón
belekeverjük a keményre felvert tojásfehérjékhez. Tovább verjük és
közékeverünk 3 evőkanál turmixolt epret. A krém felével megkenjük a
tortát, belenyomkodunk kb. 30 dkg epret és ráborítjuk a másik
tortalapot. Tetejét-oldalát is eperhabbal vonjuk be és díszítjük
eperszemekkel.
Összes tápanyagtartalom: 8723 kJ/2079 kcal, 70,1 g feh., 33,9 g zsír,
372,9 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 545 kJ/129 kcal, 4,3 g feh., 2,1 g zsír, 23,3
g szénh.
FAHÉJAS MEGGYTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
4 db tojás, 8 dkg fruktóz, 12 dkg liszt, 18 dkg étkezési keményítő, 1
csomag sütőpor,
3 kávéskanál fahéj, 3 pohár tejszín, 60 dkg meggy, 1 citrom reszelt
héja, 8 dkg vagdalt dió, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a fruktózzal keményre
felverjük. A tojások sárgáját
4 evőkanál vízzel elkeverjük. Belecsurgatjuk a habba, majd beleszitáljuk
a fahéjjal, sütőporral és 10 dkg keményítővel elkevert lisztet. Kikent
tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük. A
kihűlt piskótát 4 lapba vágjuk. Az alsóra rárakjuk a tortakarikát.
Kemény habbá verünk 2 dl ízesített tejszínt, majd rárakjuk a második
lapot. A meggyet kimagozzuk és lecsepegtetjük. Levét összekeverjük a
maradék keményítővel és a citromhéjjal, majd egy evőkanál vízzel
felforraljuk. Kevés magozott meggyet félreteszünk, a többit a krémbe
keverjük. A krémből 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a piskótára
kenjük. Beborítjuk a 3. lappal. Erre ismét keményre felvert tejszínhab
kerül, végül a legfelső piskótalap. A félretett tejszínnel bevonjuk a
torta tetejét, ráhalmozzuk a meggyet és a maradék tejszínhabbal körbe
„spricceljük”. Oldalát beszórjuk a vágott dióval.
Összes tápanyagtartalom: 17601 kJ/4177 kcal, 90,5 g feh., 254,4 g
zsír, 407,5 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 1100 kJ/261 kcal, 5,6 g feh., 15,9 g zsír,
25,4 g szénh.
FEKETEERDEI MEGGYTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
6 db tojás, 18 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 2 dkg kakaópor, 1 csomag
sütőpor.
Krémhez: 1 csomag vaniliás krémpuding, 4 dl 1,5 %-os tej, 3 dl tejszín,
50 dkg magozott meggy, 1/2 csomag étkezési zselatin, folyékony
édesítőszer (Huxolin), 5 dkg diabetikus csokoládé.
A hozzávalókból kakaós piskótát készítünk. A pudingot az előzőhöz
hasonlóan elkészítjük. A csokis piskótát kettévágjuk, rárakjuk a meggy
3/4 részét, rákenjük a krémet, befedjük a másik lappal és a maradék
tejszinhabbal körbekenjük. A csokit lereszeljük és vékony csíkban
beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínhabbal meg„spricceljük”, és
minden pöttyre teszünk egy fél meggyszemet. Ha marad csokink
felolvasztjuk és ezt is a torta tetejére „spricceljük”.
Összes tápanyagtartalom: 13923 kJ/3344 kcal, 105,8 g feh., 159,6 g
zsír, 374,8 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 870 kJ/209 kcal, 6,6 g feh., 9,9 g zsír, 23,4
g szénh.
FENYŐFÁS TORTA
/16 szelet/
Tésztához: 20 dkg Delma light margarin, 8 dkg fruktóz, 6 db tojás,
csipetnyi só,
10 dkg darált dió, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
Krém: 1 csomag vaniliás pudingpor, 1/2 l tej, 5 dkg darált dió, 25 dkg
Delma light margarin, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A tejből, a pudingporból és a darált dióból sűrű krémet főzünk.
Belekeverjük az édesítőszert és ha kihűlt, a margarinnal habosra
keverjük. A tésztához, a margarint a fruktózzal habosra keverjük.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a darált diót, a sót, a sütőporos lisztet
és végül a keményre felvert tojásfehérjéket. Kikent, lisztezett
tortaformába öntjük és közepes lángon sütjük. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk
és megkenjük krémmel, a tetejét és az oldalát is. Karton vagy
zsírpapírból vágunk egy tortának megfelelő kört, a közepébe rajzolunk
egy fenyőfát, amit kivágunk belőle. A sablont a tortára rakjuk és a
hézagokat 10 dkg darált mogyoróval megszórjuk. Ha marad krém, a fenyőfa
széleit körbe „spricceljük”. Jól behűtve tálaljuk.
Összes tápanyagtartalom: 17962 kJ/4291 kcal, 98 g feh., 309,8 g zsír,
260,6 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 1122 kJ/268 kcal, 6,1 g feh., 19,3 g zsír,
16,2 g szénh.
FRANCIA MÁLNATORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
18 dkg liszt, 8 dkg Delma light margarin, csipet só, 1 db tojás, 1 dl
12%-os tejföl.
Az anyagokat összegyúrjuk és hideg helyen, legalább 1 órát pihentetjük.
Kerek lapot nyújtunk és úgy bélelünk ki egy kikent, lisztezett
tortaformát, hogy körbe kb. 2 cm-es pereme legyen. Forró sütőben,
aranysárgára sütjük. Megtöltjük a következő krémmel:
2 db tojás, 2 dkg liszt, 1/2 l 1,5 %-os tej, 1/2 rúd vanília, folyékony
édesítőszer (Huxolin), 25 dkg ribizli, 1 csomag piros tortazselé. Az
egész tojást a liszttel simára keverjük, a tejet a vaníliarúddal
feltesszük forrni, majd a tojásos liszttel sűrűre főzzük. Ha kihűlt a
krém, a tésztaüregbe öntjük, kirakjuk a ribizlivel és leöntjük a
tortazselével.
Összes tápanyagtartalom: 7066 kJ/1699 kcal, 74,4 g feh., 71,7 g zsír,
189,7 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 441 kJ/106 kcal, 4,6 g feh., 4,4 g zsír, 11,8
g szénh.
GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 1/2 csomag étkezési zselatin, 10 dkg fruktóz, 5 db
tojás, 15 dkg Delma light margarin, 1 csomag szintelen tortazselé, 3 db
kiwi, 1 db narancs.
A fruktózt a margarinnal és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd
hozzáadjuk az áttört túrót. A zselatint 2 dl vízben oldásig melegítjük,
majd ha kihűlt, belecsurgatjuk a túróba. Végül hozzáadjuk a keményre
felvert tojásfehérjét. Kapcsos tortaformába tesszük, amit előtte
kikenünk és zsemlemorzsával beszórunk. Hűtőben 1-2 órát dermesztjük,
majd kirakjuk (1 gerezd narancs, 1 karika kiwi felváltva). Végül
leöntjük a tortazselével. Ismét hűtjük.
Összes tápanyagtartalom: 9055 kJ/2205 kcal, 128,7 g feh., 122,9 g
zsír, 144,4 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 565 kJ/137 kcal, 8 g feh., 7,6 g zsír, 9 g
szénh.
GYÜMÖLCSTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
25 dkg Delma light margarin, 20 dkg liszt, 5 dkg fruktóz, 1 db tojás, 1
dl 12%-os tejföl.
Krémhez: 5 dkg margarin, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1 db
tojás, 1 csomag szintelen tortazselé, 2 db kiwi, 10-15 dkg eper vagy
málna.
A liszt közepébe ütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a puha margarint, a
fruktózt és a tejfölt. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és gyümölcstorta
formába nyomkodjuk. Forró sütőben sütjük. Közben oldjuk fel a tejben a
pudingot. Ha kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a margarint és az egész tojást.
Kenjük rá a tortalapra és ha kihűlt, kiwikarikákkal rakjuk ki a szélét.
Középre tegyük a félbevágott eperszemeket. Öntsük a tetejére
egyenletesen a tortazselét, és hűtőben jól dermesszük meg.
Összes tápanyagtartalom: 11783 kJ/2844 kcal, 60,9 g feh., 176,1 g
zsír, 254,8 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 736 kJ/177 kcal, 3,8 g feh., 11 g zsír, 15,9 g
szénh.
HABOS GYÜMÖLCSTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
3 db tojás, 9 dkg liszt, 6 dkg fruktóz., 60 dkg málna vagy eper, 3 dl
tejszín, 4 dl 1,5%-os tej, 1 csomag puncs vagy eper puding /főzés
nélküli/, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál zselatin, folyékony
édesítőszer (Huxolin).
A tojásból piskótát készítünk. A málna 1/3 részét péppé zúzzuk,
citromlével elkeverjük, majd 2 dl keményre felvert tejszínhabot
belekeverünk, amit előzőleg édesítettünk. A krémport a tejjel, a leírás
szerint elkészítjük és a gyümölcsös tejszínhabba keverjük. Kapcsos
tortaformába tesszük a piskótát és ráöntjük a krémet. A második harmad
gyümölcsöt kissé belenyomkodjuk a krémbe. Befedjük fóliával és hűtőben
dermesztjük. Tálalás előtt tortatálra csúsztatjuk, tetejét a megmaradt
tejszínnel és gyümölccsel díszítjük.
Összes tápanyagtartalom: 9.660 kJ/2301 kcal., 67,4 g feh., 122 g
zsír, 240,4 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 603 kJ/143 kcal., 4,2 g feh., 7,6 g zsír, 15 g
szénh.
JOGHURTOS PUDINGTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
4 db tojás, 12 dkg liszt, 8 dkg fruktóz, 4 dl joghurt, 4 dl 1,5%-os tej,
2 evőkanál zselatin,
1 csomag eper pudingpor, folyékony édesítő (Huxolin), 1 csomag
tortazselé.
A tojásból piskótát készítünk. A pudingot 1 dl hideg tejjel simára
keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd a pudinggal simára keverjük. 1
dl joghurtot elkeverünk a zselatinporral és kis lángon, oldódásig
hevítjük. A többi joghurtot elkeverjük a pudingba, majd hozzáöntjük a
zselatint. Édesítjük. Kapcsos tortakarikába tesszük a piskótát,
beleöntjük a joghurtos pudingot. Fóliával lefedjük, és hűtőszekrényben,
másnapig hűtjük. A tetejére, tortazseléből készíthetünk különböző
formákat.
Összes tápanyagtartalom: 7147 kJ/1723 kcal, 84,7 g feh., 37,6 g zsír,
257,2 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 446 kJ/107 kcal, 5,2 g feh., 2,3 g zsír, 16 g
szénh.
KÖRTETORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
"Vajastésztát" készítünk, vagy mirelitet vásárolunk.
4 nagy körte, 3 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 3 dl 1,5%-os tej,
folyékony édesítőszer (Huxolin),1 db citrom leve és héja, 1 db tojás, 2
dl diétás körte ivólé, 2 kávéskanál zselatin.
A gyümölcstorta formát kibéleljük a "vajastésztával".
Két körtét lereszelünk, meglocsoljuk citromlével. A vajat a liszttel
habzásig hevítjük, majd felöntjük a tejjel és sűrűre főzzük.
Citromhéjjal és az édesítővel ízesítjük. Belekeverjük a reszelt körtét
és a tojást. A masszát belesimítjuk a tésztaüregbe. Előmelegített, forró
sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad rá a
massza.
A megmaradt körtét, a citromlével összekeverjük és kirakjuk a torta
tetejét. Az ivólét a zselatinnal elkeverjük és addig hevítjük amíg a
szemcsék el nem olvadnak. Ha kezd dermedni a torta, a tetejére öntjük és
hűtőben dermesztjük.
Összes tápanyagtartalom:20051 kJ/4786 kcal, 77,9 g feh., 308,9 g
zsír, 364,4 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalom: 1253 kJ/299 kcal, 4,8 g feh., 19,3 g zsír,
22,7 g szénh.
MÁRVÁNYTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
1. Tészta: 5 db tojás, 7 dkg fruktóz, 1 dkg kakaópor, 5 dkg dió, 8 dkg
liszt, 1 csomag sütőpor.
Piskótát készítünk, előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütjük.
Kiborítjuk és ha kihűlt, kettévágjuk.
2. Tészta: 5 db tojás, 14 dkg liszt, 7 dkg fruktóz, 1 citrom leve és
héja.
Ebből a tésztából is piskótát sütünk, de ezt zsírpapírra kenjük. A
sütésnél ne szárítsuk ki, mert nem tudjuk tekerni. Ha mégis száraz
lenne, tegyük egy nedves konyharuhára.
A félbevágott tortát és a tortalapot is megkenjük krémmel. A tortalapot
miután megkentük,
2-3 cm-es csíkokra vágjuk. A félbevágott és megkent torta közepére
helyezzük élével a csíkokat és egymáshoz illesztve addig tekerjük,
ameddig a torta szélét el nem érjük.
A tetejére a torta másik fele kerül, a krémes felével befelé.
Töltelék: 3 db tojás, 1 csomag Delma light margarin, 3 dkg kakaópor, 5
dkg fruktóz,
7 dkg darált dió.
A margarint az egész tojással és a fruktózzal kikeverjük, majd a
kakaóval és a dióval is alaposan kihabosítjuk. A torta tetejére tehetünk
olvasztott csokit, amit 5 dkg kókuszreszelékkel megszórunk.
Összes tápanyagtartalom: 18564 kJ/4473 kcal, 132,5 g feh., 261,6 g
zsír, 366 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 1160 kJ/279 kcal, 8,2 g feh., 16,3 g zsír,
22,8 g szénh.
MEGGYES MOGYORÓTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
30 dkg meggy, 5 dkg diabetikus csokoládé, 10 dkg Delma light margarin, 8
dkg fruktóz, csipet só, 2 db tojás, 25 dkg darált mogyoró, 10 evőkanál
1,5%-os tej, 1 evőkanál rum, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 dl
tejszín, folyékony édesítőszer (Huxolin), 2 evőkanál zselatin.
A csokit megolvasztjuk, majd a margarinnal, a fruktózzal és a sóval
krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojást és habosra keverjük. Elkeverjük a
tejjel, a rummal és a darált mogyoróval. Hozzákeverjük a sütőporos
lisztet, végül a magozott meggyet. /16 szemet félreteszünk./ Kikent
tortaformába öntjük és előmelegített, forró sütőben, kb. 40 percig
sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk és megtöltjük a következő habbal. A
zselatint 2 dl vízzel oldásig hevítjük. Ha már dermed, belecsorgatjuk az
édesítőszerrel keményre vert tejszínhabba. A hab felét rákenjük a
tortalapra, másik felét a torta tetejére tesszük, a maradékkal pedig
szépen „felspricceljük” a tortát. A félretett meggyszemeket is szépen
rárakjuk. Tálalásig hűtőszekrénybe rakjuk.
Összes tápanyagtartalom: 20818 kJ/5008 kcal, 113,6 g feh., 356 g
zsír, 318 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 1301 kJ/313 kcal, 7,1 g feh., 22,2 g zsír,
19,8 g szénh.
NARANCSTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
4 db tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg darált dió, 2 db narancs leve, 1 db
narancs héja, 1 csomag sütőpor, 10 dkg fruktóz, 3 dl tejszín, 1 evőkanál
zselatin, 1 dl tej, édesítőszer.
A tojásból, lisztből, dióból, 1 narancs héjából és a sütőporból piskótát
sütünk. Ha kisült, hurkapálcával megszurkáljuk, de ne szúrjuk át az
alját. A lukakba narancslevet öntünk. Folpack fóliába csomagoljuk és
hűtőben hagyjuk, legalább 1 napig. Tálalás előtt a zselatint a tejjel,
oldódásig melegítjük. Ha kihűlt, édesítőszerrel keményre vert
tejszínhabba csurgatjuk. Ezt a habot kenjük a torta tetejére, és ezzel,
valamint gerezdekre szedett naranccsal díszítjük.
Összes tápanyagtartalom: 9277 kJ/2212 kcal, 58,8 g feh., 142,7 g
zsír, 172,3 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma : 579 kJ/138 kcal, 3,6 g feh., 8,9 g zsír,
10,7 g szénh.
NARANCSTORTA MÁSKÉNT
/16 szelet/
Hozzávalók:
12 dkg Delma light margarin, 6 dkg fruktóz, 1 db narancs reszelt héja,
só, 2 db tojás, 6 dkg étkezési keményítő, 1 csomag sütőpor, 5 db
narancs, 3 evőkanál diabetikus lekvár.
A margarint habosra keverjük a fruktózzal, 1 narancs reszelt héjával és a
sóval. Egyenként belekeverjük a tojásokat. Az átszitált lisztet
elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral, és hozzáadjuk a masszához. A
narancsokat meghámozzuk, még a fehér héjukat is leszedjük, majd vastag
szeletekre vágjuk. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és
margarinnal megkenjük. Belefektetjük a narancsszeleteket úgy, hogy
fedjék egymást. Ráöntjük a tésztát és előmelegített sütőben, kb. 35-40
percig sütjük. A tortáról ha kisült, még forrón lehúzzuk a papírt,
megfordítjuk és megkenjük a simára kikevert lekvárral.
Összes tápanyagtartalom: 5189 kJ/1248 kcal, 20,8 g feh., 66,3 g zsír,
160,1 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 323 kJ/78 kcal, 1,3 g feh., 4,1 g zsír, 10 g
szénh.
OROSZKRÉMTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
6 db tojás, 18 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 1 csomag sütőpor.
Krémhez: 1 csomag vaniliás krémpuding, 4 dl 1.5 % -os tej, 1/2 rúd
vanilia, 3 dl tejszín,
2 db tojás sárgája, 1/2 csomag étkezési zselatin, folyékony édesítőszer
(Huxolin).
Piskótát sütünk. Ha kihűlt, kettévágjuk. Közben 3 dl tejet felforralunk a
vaniliarúddal, és a folyékony édesítőszerrel. 1 dl hideg tejben
elkeverjük a pudingport és a tojások sárgáját. Ha a tej forr, beleöntjük
a pudingot és sűrűre főzzük. A zselatint 2 dl vízben oldásig
melegítjük, ha dermedni kezd, a keményre felvert tejszínhabba
csurgatjuk. Ha a puding kihűlt, óvatosan beleadagoljuk a tejszínhab
felét. A krémet a piskótára kenjük. Rátesszük a tetejét és ezt is
bekenjük krémmel. A maradék tejszínhabbal szépen díszítjük a tetejét.
Összes tápanyagtartalom: 12418 kJ/2984 kcal, 103,4 g feh., 142,9 g
zsír, 322,2 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 776 kJ/186 kcal, 6,4 g feh., 8,9 g zsír, 20,1
g szénh.
PUDINGTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag eperízű pudingpor, 1 csomag
pisztácia ízű pudingpor, 1 l 1,5 %-os tej, folyékony édesítőszer.
Először a vaniliás pudingot főzzük meg. 2 dl tejet és 1 dl vizet
felforralunk, amibe beleöntjük az 1 dl tejben elkevert pudingot. Sűrűre
főzzük, édesítjük. Egy hideg vízzel kiöblített kuglóf formába öntjük,
majd elkészítjük hasonló módon az eperpudingot. Forrón rákanalazzuk a
vanília pudingra. Végül a pisztácia ízű pudingot is megfőzzük, és ezt is
az eperpudingra kanalazzuk. 2-3 órára hidegre vagy hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt, a tortaforma szélét meglazítjuk, így könnyen tálra tudjuk
borítani.
Összes tápanyagtartalom: 4051 kJ/965 kcal, 37 g feh., 25,4 g zsír,
143 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 253 kJ/60 kcal, 2,3 g feh., 1,5 g zsír, 8,9 g
szénh.
RÉTEGES TORTA
/24 szelet/
Hozzávalók:
25 dkg Delma light margarin, 10 dkg fruktóz, 5 db tojás, 1 citrom
reszelt héja, 1/2 dl rum,
5 dkg darált mandula, 12 dkg liszt, 12 dkg étkezési keményítő, 4
evőkanál diabetikus lekvár,
5 dkg diabetikus csokoládé, 1 csomag sütőpor, vágott pisztácia, 2
evőkanál olaj.
A margarint habosra keverjük a fruktózzal, a tojássárgáját belekeverjük a
krémbe, hozzáadjuk a reszelt citromhéját és a darált mandulát.
Beleszitáljuk a keményítővel és sütőporral elkevert lisztet. A
fehérjéket kemény habbá verjük és apránként a masszához adagoljuk.
Kikent tortaformába öntünk egy vékony réteget. Előmelegített sütőben,
6-8 percig sütjük. Rákenjük a következő réteget és kb. 5 percig sütjük.
Összesen
10-12 réteg lesz. Közben, minden harmadik réteget vékonyan bevonunk
felmelegített és áttört diabetikus lekvárral. A kihűlt tortát bevonjuk a
felolvasztott és 1-2 evőkanál olajjal higított csokoládéval. Tetejét
megszórjuk vágott pisztáciával.
Összes tápanyagtartalom: 14751 kJ/3538 kcal, 72,4 g feh., 198,1 g
zsír, 324 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 614 kJ/147 kcal, 3 g feh., 8,2 g zsír, 13,5 g
szénh.
SACHER TORTA
/18 szelet/
Hozzávalók:
6 db tojás, 8 dkg fruktóz, 10 dkg diabetikus csokoládé, 18 dkg liszt, 1
csomag sütőpor,
20 dkg diabetikus lekvár.
Öntethez: 3 evőkanál kakaópor, 6 dkg fruktóz, 2 dl víz, 3 dkg margarin.
Habosra keverjük a tojások sárgáját a fruktózzal és gőz felett
felolvasztott csokival. Hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjéket,
végül beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Kikent, lisztezett tortaformába
öntjük és előmelegített, forró sütőben, tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt, kettévágjuk, megkenjük lekvárral. Végül leöntjük a kakaós
öntettel, amelyhez simára keverünk 3 evőkanál kakaót a fruktózzal és a
vízzel, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleadagoljuk a margarint.
Ha elolvadt, a tésztára simítjuk. Másnapig hagyjuk száradni.
Összes tápanyagtartalom: 11292 kJ/2727 kcal, 69 g feh., 99,5 g zsír,
381,2 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 627 kJ/151 kcal, 3,8 g feh., 5,5 g zsír, 21,7
g szénh.
TÚRÓTORTA
/16 szelet/
Hozzávalók:
15 dkg Delma light margarin, 1 kg félzsíros tehéntúró, 10 dkg fruktóz, 2
citrom reszelt héja és leve, 4 db tojás, 2 dl 1,5% -os tej, 6 dkg
búzadara, 5 dkg mazsola, 16 szem ribizli.
A puha margarint a fruktózzal és a tojássárgákkal habosra keverjük, majd
hozzáadjuk a citrom levét, héját, az áttört túrót, a tejet és a
búzadarát, legvégül a keményre felvert tojáshabot. Kikent, lisztezett
tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, aranysárgára sütjük. Ha
kihűlt, a szélét kirakjuk ribizli és mazsolaszemekkel. (A mazsolát el is
hagyhatjuk).
Összes tápanyagtartalom: 13038 kJ/3131 kcal, 197,6 g feh., 158,8 g
zsír, 231,1 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 814 kJ/195 kcal, 12,3 g feh., 9,9 g zsír,
14,4 g szénh.
TÚRÓTORTA EGRESSEL
/16 szelet/
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg Delma light margarin, 10 dkg fruktóz, 30-40 dkg
egres, 1 citrom héja, leve, 25 dkg félzsíros túró, 1 db tojás, 1 dl
tejszín, fél csomag vaníliás pudingpor, 6 dkg fruktóz.
A lisztet a puha margarinnal és a fruktózzal, tésztává gyúrjuk. Kikenünk
egy kerek tortaformát. A tésztát 2/3 részig belesimítjuk. A túrót a
fruktózzal, a tejszínnel, a citrom levével és reszelt héjával, valamint a
tojással összedolgozzuk. A túrós masszát elterítjük a tésztán, a
tetejét kirakjuk egressel, és rámorzsoljuk a félretett tésztát.
Előmelegített sütőben, 30-40 percig sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 12481 kJ/3000 kcal, 84,8 g feh., 123,5 g
zsír, 393,7 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 780 kJ/187 kcal, 5,3 g feh., 7,7 g zsír, 24,6
g szénh.
TÚRÓTORTA SÜTÉS NÉLKÜL
/36 db/
Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl 1,5 % -os tej, 50 dkg félzsíros túró,
10 dkg fruktóz,
1 citrom leve és reszelt héja, 4 dl tejszínhab, 1/2 csomag étkezési
zselatin, 1 dl víz, 5 lapos ostya tortalap (25 dkg).
Az előírásnak megfelelően megfőzzük a pudingot. Ha kihűlt, kikeverjük az
áttört tehéntúróval. Hozzáadjuk a fruktózt, a citrom reszelt héját,
levét, majd a keményre vert tejszínt. A vízben oldásig hevítjük a
zselatint, majd ha kihűlt, belecsurgatjuk a túrókrémbe. 2 torta lesz
belőle. 1-1 lapot megkenünk túrókrémmel, rátesszük a felső lapot és
hűtőben, legalább 1 napig dermesztjük. Majd a tetejét is megkenjük a
félretett krémmel. Az 5. lapot apróra összetördeljük és a torták
tetejére szórjuk.
Összes tápanyagtartalom: 15654 kJ/3756 kcal, 161,5 g feh., 173,7 g
zsír, 383,5 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 434 kJ/104 kcal, 4,4 g feh., 4,8 g zsír, 10.6 g
szénh.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Diabetikus Receptek