Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A pacal pörkölt az egyik jellegzetes magyar ételünk, amelyet több féle változatban is ellehet készíteni, sőt talán minden háziasszonynak megvan a saját pacalpörkölt receptje. Mi most három variációt mutatunk be, amelyeket fogyókúrázóknak nem ajánlunk!
Magyaros pacalpörkölt!
Hozzávalók (4 személyre): 1,2 kg tisztított pacal, 5 ek. zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, 1 kk. köménymag, 1 ek. pirospaprika, 2 kk. só, 1 ek. paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 1 kk. liszt, 50 dkg burgonya.
Elkészítés: A pacalt forró vízben megmossuk, leszárítjuk, majd kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú szeletekre vágjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával.
A leveskockát 4 dl forró vízben feloldjuk, ezzel a lével azonnal felöntjük a pirított hagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot, a paradicsom-pürét, jól elkeverjük, és beletesszük a pacalcsíkokat. Sózzuk, felöntjük húslevessel, hogy jól ellepje, és fedő alatt négy óráig főzzük. Közben néha megnézzük, és ha szükséges utántöltjük húslevessel. Kb. 2 órás főzés után hozzáadjuk a darabolt zöldpaprikát, a paradicsomot, a megtisztított, kockára vágott burgonyát, a cseresznyepaprikát, és tovább főzzük. Lényeges, hogy jó puha legyen. (Savanyú almapaprika kínálható hozzá.)
Majorannás pacalpörkölt
Hozzávalók: 1 kg előfőzött pacal, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg paprika, két kanál zsír, 1/2 mk köménymag, só, 3 szál zellerzöld, 3 dkg paradicsompüré, 1/2 g majoránna, 4-5 ek lecsó, 2 dkg liszt
A hagymát a zsíron sárgára pirítjuk, rászórjuk a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverjük, majd mindig csak egy kevés vizet hozzáöntve feltesszük főni, megsózzuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a köménymagot. A főzés végén felé belekeverjük a vízzel összehabart lisztet, a paradicsompürét és a lecsót. Lassú tűzön puhára pároljuk. Finomra vágott zellerzölddel megszórva, puha kenyérrel tálaljuk.
Lecsós pacalpörkölt
1 kg pacalhoz a hozzávalók, 30 dekányi vöröshagyma, 1 dl. olaj (2 kanál zsiradék) fűszer paprika, delikát, őrölt kömény, Fehér bors. Nyári időszakban 2 fehér paprika 2 paradicsom. Télen 2 evőkanál saját készítésű lecsó.
A pacalt miután meg abáltuk ízlés szerint daraboljuk. Van, aki a csíkokra esküszik, van, aki a kockára, de felőlem, lehet háromszög is, a nejem akkor is az 1*3-4 cm es csíkokat szokta alkalmazni.
Az apró kockára vágott hagymát a zsiradékban üvegesre pirítja (egy csipetnyi só hozzáadásával a hagyma nem fog olyan könnyen megégni) mikor a hagyma már üvegesre pirult akkor félrehúzza a tűzhelyről, és hozzá adja a fűszer paprikát.
(vagyis pörkölt alapot készít) és kb. 2 dl vízzel fölönti, utána visszateszi a tűzhelyre, és elkezdi forralni az alapot, miközben hozzá adja a feldarabolt pacalt, ezután addig tölti fel vízzel az edényt, míg el nem lepi a pacalt. Ezután lefedi, mikor kb. olyan félig főtt állapotban van, akkor delikáttal sózza, de még nem fűszerezi be, csak akkor mikor kb. még 10 percnyi főzési idő van még hátra, akkor hozzáadja az őrölt köményt és a fehér borsot tálalás előtt az ínyencek egy külön edénybe szedve egy kis száraz vörös borral összerotyantják, de nem az összest, mert akkor nem lehet tárolni, mert sokkal hamarabb elromlik.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!