Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
OLASZ KONYHA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 17 éve
Kedvelt olasz ételek receptjei
Hozzászólások eddig: 24
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
Sherrys csirkemáj tojáságyon - Olasz fritatta A megtisztított, nagyobb darabokra vágott 40 dkg csirkemájat 3-4 perc alatt pirítsuk meg nagy lángon, egy evőkanál vajon. Borsozzuk meg és vegyük ki a forró serpenyőből, helyére pedig szórjunk két nagyon vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Tíz perc után öntsünk a közepes lángon karamellizálódó hagymára 2-3 evőkanál édes sherryt (vagy aszút vagy szamorodnit), és dobjuk vissza a csirkemájakat, hogy magukba szívják a sherry illatát. A csirkemáj kitűnően illik az édes ízekhez, így akár pár szem mazsolát is adagolhatunk hozzá. Nyolc tojást verjünk fel, és egy másik serpenyőben lassú tűzön omlettszerűen kezdjük sütni, azaz ne kevergessük! Amikor az alja megszilárdult, akkor terítsük szét a tetején a hagymás-májas keveréket, és válasszunk három lehetséges befejezést. Vagy tegyük a serpenyőt 180 fokra felmelegített sütőbe 5-6 percre, hogy a teteje is megsüljön, vagy csúsztassuk ki a tojáslepényt egy tányérra, borítsunk rá egy másik tányért, fordítsuk meg és tegyük vissza a serpenyőbe.Vagy ne csináljuk semmit, csak lassú tűzön rázogatva süssük készre, nem baj, ha rezgős marad a teteje. Tortaszerűen szelhető, és hidegen szendvicsbetétnek is jó.
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
Rné Magdi üzente 17 éve
Finom!Csőben sült padlizsánHozzávalók:1 kg közepes padlizsán, só, 1 kg paradicsom, 1 kis csokor bazsalikom 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál ôrölt fekete bors, 5-6 evôkanál olívaolaj 30 dkg mozzarella sajt, 10 dkg frissen reszelt parmezán Elkészítés:A padlizsánt megmossuk, kocsányát levágjuk, törzsét fél centi vastagon fölszeleteljük. Tálba szórjuk, 1 kiskanálnyi sóval összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a paradicsomot meghámozzuk ehhez, ha szükséges, le is forrázzuk, majd magjait kikaparva apróra vágjuk, serpenyôbe dobjuk.A fölaprított bazsalikommal és a présen áttört fokhagymával fûszerezzük, megborsozzuk, kissé megsózzuk. Lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk, majd hûlni hagyjuk.A besózott padlizsánt folyó hideg víz alatt megmossuk, jól leszárogatjuk. Az olívaolajat serpenyôbe öntjük, és a forró olajban a padlizsánkarikákat mindkét oldalukon 2 percig sütjük, majd anélkül, hogy lecsöpögtetnénk, tálba rakjuk, és a maradék fölaprított bazsalikommal behintjük. Erre kerül a felszeletelt vagy kockákra vágott mozzarella, amit a paradicsomos mártással nyakon öntünk. Egy kevés parmezánnal behintjük, és elômelegített sütôben, közepes lánggal kb. 35 percig, sütjük. Ekkor a maradék parmezánt is rászórjuk, és további 10 percig sütjük. ,
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
A VALÓDI BOLOGNAI MÁRTÁS Bologna híres város. Rögtön két oka is van arra, hogy híres legyen. Először is az, hogy itt működik Európa alighanem legrégibb egyeteme, de eme dicsőség messze eltörpül azon második ok mellett, miszerint a dolgos bolognai háziasszonyok itt találták ki az olasz tésztatörténelem leghíresebb mártását, a sugo bolognesét. Aminek egyébként semmi köze nincs a kifőzdékben itt-ott felbukkanó milánói mártáshoz, már csak azért sem, mert milánói mártás nem létezik. Ez természetesen nem mond ellent annak az egyszerű ténynek, hogy Milánó városában is főznek mártásokat a milánói háziasszonyok, de ettől még a Milánóban főzött mártásból nem lesz milánói mártás. Milánóban is többnyire bolognai mártást főznek, meg időnként boscaiola- mártást és amatriciana- mártást is, s azokat sem nevezik milánóinak. Milánói mártás rendszerint csak Olaszország határain kívül létezik, s azokra a legyengített mártásokra mondják ezt, amelyeket az emberekben mélyen élő szemérem halvány tiltakozása miatt mégsem mernek milánóinak titulálni.De itt most nem a milánóiról van szó, hanem a bolognairól.Ezt paradicsomos-húsos szószként mindenki ismeri, akár így, akár úgy nevezve, bolognait szinte mindenki evett már, aki pedig mégsem, annak érdemes eltanakodnia azon, hogy miért is herdálta el eddig az életét. Aki pedig mindmáig csak zacskós bolo-gnait evett, az pontos tapasztalatokat szerezhetett arról, hogy milyennek nem szabad lennie a bolognai mártásnak.Én is ettem már, nem is volt rossz, egy nehéz nap után stílszerűen nehéz vacsora lesz belőle, túl lehet élni, de bolognainak nem lehet nevezni. Már csak azért sem, mert a zacskós változat 10 perc alatt készül el, míg a klasszikus bolognai 2-3 óra alatt. Párhuzam gyanánt zacskós porból töltött káposztát is lehetne előállítani, csodálkozom is, hogy még nincs. Bolognait szinte mindenki evett már, aki pedig mégsem, annak érdemes eltanakodnia azon, hogy miért is herdálta el eddig az életét.Állítani azt, hogy a bolo-gnai gyors étel, tehát nem lehet. A bolognai lassú étel, vasárnapra való vagy unalmas szombatra, de sok vendég is kell, mert bolognait kis adagban főzni nem érdemes, mindenből sok kell, hogy összebarátkozzanak alaposan a fazékban töltött órák alatt, és sok-sok ízt zúdítsanak ránk. Megnyugtatásképp azt is el kell mondani, hogy a bolognai szelíd eledel, időigényes ugyan, de nem munkaigényes, a bolognai magának való típus, elvan a lábasban, nem várja el, hogy a szakács társalkodónőként mindvégig mellette legyen és szórakoztassa.A klasszikus bolognai legfontosabb ismertetőjegye a csirkemáj. Még jobb, ha pecsenyekacsamáj kerül bele, de a pórias csirkemáj sem von le semmit az értékéből. A máj a főzés órái alatt teljesen belemállik a mártásba, s a végén egy kicsit sűrűbb állagot és mély zamatot kölcsönöz neki, anélkül hogy saját íze különösebben kidomborodna a mártás összhangzatából.Maga a főzés azzal indul, hogy a máj utáni másik kardinális hozzávalót, a húsos szalonnát – az olaszok pancettát használnak, de a mi kolozsvárink talán még jobb is, a bolognaiak megirigyelhetnék – apróra felvágjuk, majd vajon vagy olívaolajon aranyszínűre pirítjuk. Ekkor mehet bele a szintén apróra kockázott vöröshagyma, sárgarépa és zellergumó, majd tíz perc pörkölés után legalább egy kiló marhahús, lehetőleg hátszín. Barnára pirítjuk a húst, és ezután csatlakozhat a szintén apróra vágott szárnyasmáj.Közben készítsünk egy fél liter marhahúslevet, kockából is jó. Öntsük a zöldséges-májas húsra, adjunk hozzá 2-3 deci jófajta vörösbort és két doboz olasz paradicsomkonzervet. Szerecsendió, só, bors, fedő. Ezek után 3 órán keresztül annyi dolgunk van csak, hogy félóránként egyet keverjünk, miközben lassú tűzön készre pöfékeli magát.Amennyiben túl száraz, öntsünk alá még egy kis marhahúslevet. Amennyiben pediglen mi vagyunk túl szárazak, öntsünk magunkba egy kis vörösbort. Semmiképpen se cselekedjünk fordítva. (forrás: metro.hu)
Blahó Tímea üzente 17 éve
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
HÁZI PESTO Hozzávalók:1 csokor petrezselyem1 csokor bazsalikom2,5 dl olívaolaj5-6 gerezd fokhagyma (ha valaki nem szereti, ez kihagyható, de akkor nem olyan zamatos)só, fekete őrölt borsA fentieket összeturmixoljuk.
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
BAZSALIKOMOS PARADICSOMSZÓSZHozzávalók: 12 kg paradicsom, 3 nagy fej hagyma, 1 csokor zeller, 1 csokor bazsalikom, 6 gerezd fokhagyma, só, borsA paradicsomokat forró vízbe mártom, bőrüket lehúzom, félbevágom őket és egy nagy lábasba tettem.A paradicsomokhoz adtam egyben a hagymát, a lekapart fokhagymát, a zellert, sóztam, borsoztamKb 1,5 két óráig sűrítettem (óriási tévedés, hogy a paradicsomszószba cukrot kell tenni, attól megy el a savassága. Ha szép lassú tűzön 1-1,5 órát kell rotyogtatni, akkor nem lesz savas. Plussz érdemes a paradicsomszószt kevésbé savas, szósznak való paradicsomból készíteni.)Leüvegeztem, száraz dunsztba tettem 2 napra.
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
TÖLTÖTT CSIRKE OLASZOSANHozzávalók: 1 db csirke 1 tojás olaj 1 db közepes hagyma 10-10 dkg csirke máj és zuza 10 dkg sonka 20 dkg paradicsom hámozva 5-10 dkg zsemlemorzsa 5-10 dkg sajt 3 dkg mazsola só bors szurokfű fokhagymaElkészítés: A csirkét kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és állni hagyjuk. Közben olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt májat, zúzát, kicsit pirítjuk, majd a kockára vágott sonkát rátesszük, kicsit még együtt pároljuk. A paradicsomot meghámozzuk, szitán áttörjük, a masszára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután beletesszük a zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, a mazsolát, fűszerezzük sóval, borssal, szurokfűvel, fokhagymával és beleütjük a tojást. A maszzával töltsük meg a csirkét, tűzzük össze. Olvasztott margarinba keverjünk bele egy kis pirospaprikát, ezzel kenjük be a csirkét, és 200 fokon süssük ropogósra. Közben kenegessük a paprikás vajjal. Zöldfűszeres rizs illik hozzá. TIPP: Ha sütés közben úgy látszik, hogy nagyon szárad, egy leveskockát vízben felolvasztunk, és ezzel is locsolgatjuk. Ha a rizst nem szereted, főtt tésztához egy kis párolt zöldséget kell keverni, megsózni, és egy kevés joghurttal le kell önteni. Ezzel is nagyon finom.
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
PIZZA TÉSZTA ÉS SZÓSZ IGAZI OLASZ MÓDRAHozzávalók: fél kg liszt fél élesztő víz 1 evőkanál étolaj csipet só csipet cukor szósz: 1 kicsi sűrített paradicsom 1 evőkanál kecsap 1 nagy vagy 2 kicsi paradicsom oregano bors pici cukor Tészta: A lisztet egy keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az olajat, cukrot, sót. Az élesztőt langyos vízben feloldjuk(kb 2 dl víz), majd hozzáadjuk az edényben lévő anyagokhoz és annyi vizet adunk még hozzá , hogy jól dagasztható legyen. Kézzel összedolgozzuk a tésztát és mikor összeáll kb 5 percen kersztül dagasztjuk.Majd langyos helyen kb 1 órát kelni hagyjuk. (Ez az adag 2 db kerek pizzasütőnyi tésztát ad ki.) Szósz: Paradicsomot összevágva és az összes adalékot hozzáadva feltesszük a gázra,kicsit megforraljuk , pici vizet adunk hozzá(1- 1.5 dl) majd 5-6 percig lassú tűzön főzzük addig míg egy közepesen híg síma szószt kapunk. Ha a tészta megkelt, megfelezzük, nyújujuk, megkenjük szósszal és ízlés szerint rátesszük a feltétet. TIPP: Amikor a tésztát meggyúrtuk szórjunk alá és rá lisztet, hogy ne ragadjon bele az edénybe.Elkészítési idő: 70 perc
[Törölt felhasználó] üzente 17 éve
GNOCCI OLASZOS MÁRTÁSBANHozzávalók: 80-80 dkg gnocchi és paradicsom 1 fehér hagyma 1 evőkanál finomra vágott és néhány egészben félretett bazsalikom, olaj sóElkészítés: A gnocchit forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, cikkekre szeljük, és olajban megfuttatjuk. Hozzáadjuk a félbevágott paradicsomot, a finomra vágott bazsalikomot. Megsózzuk, és 30 percig kislángon főzzük, amíg teljesen pürészerűvé válik. Levesszük a tűzről, kissé lehűtjük, és átpasszírozzuk. Szükség szerint sóval ízesítjük, 1-2 evőkanál olívaolajjal lazítjuk, még néhány percig főzzük, majd tálba öntjük, és összeforgatjuk a gnocchival. Friss bazsalikomlevéllel díszítjük.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás