Olasz konyha: CÉKLA (fórum)

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1440 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1440 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1440 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a OLASZ KONYHA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1440 fő
  • Képek - 1078 db
  • Videók - 756 db
  • Blogbejegyzések - 412 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 138 db

Üdvözlettel,

OLASZ KONYHA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

CÉKLA

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 6 éve

A cékla nagyon egészséges a szervezetünkre.
Cékla savanyítási recepteket várom,ebben a témában.Edit.

Hozzászólások eddig: 4

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Irigyellek Editke, hogy ilyen ügyes vagy és céklát is biztosan raksz el télire! Én bevallom őszintén, úgy szoktam néha venni magamnak, mert csak én eszem!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

A cékla gyógyhatásai
A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.

A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt.

céklaléA céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása. A kioldott vagy a fel nem szívódott nyomelemeket, vitaminokat, ásványokat pótolni kell a szervezetben, amihez a legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a "beteg".

A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen leve folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. Javítja a közérzetet Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát.

Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Csökkenti a különböző betegségek kockázatát, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

1961ben dr. Ferenczi Sándor különböző állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga a betain tumorellenes hatású. Az állatokon végzett teszteket követő humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes kúra után.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Várom a recepteket,ebben a témában.
Ti hogyan tesztek el télire céklát savanyúnak.Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Cékla

céklaA céklát nagyon magas anthocián tartalma tünteti ki, amely érdekes látványt kölcsönöz a belőle készült ételeknek. Fehérjeépítőkövei az aszpargin, glutamin és a betaidin.

Tapasztalatok bizonyítják, hogy a frissen préselt céklalé jótékonyan hat a gyomor, máj, epe és a bél működésére.

Kiválóan alkalmazható gyengeség, vérszegénység, vérkeringési és anyagcserezavarok esetén, de gyógyhatású mindenféle megfázásos betegség esetén.

A nagyon értékes színanyagának a betainnak köszönhető ez a sok gyógyhatás, amely az anthociánok csoportjába tartozik. Ez a festékanyag a kapillárisokra is jótékonyan hat, növeli azok ellenálló képességét.

Dr. Frerenczi Sándor kutatóorvos vizsgálatai alapján sok szerző említi profilaktikus terápiás szerként, mely a rákos megbetegedések legyőzésében játszhat fontos szerepet, hiszen lényegesen fokozza a sejtek légzését, anyagcseréjét.

A céklának vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályzó hatása is van. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni.

A céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében is. A földben lévő gyökérgumó magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül a májbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai bőrgyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végzi a májban.

A cékla kilogrammonként 850 g vizet, 15 g fehérjét, 85 g szénhidrátot, 25 g élelmi rostot és 10 g ásványi anyagot tartalmaz.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu