[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Így kéne, mindenkinek isteni jó lenne...köszi, Katikám, ügyes dolgokkal leptél meg, minket..Hajni

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

EPERKRÉM LEVES RECEPT



Hozzávalók
fél kg eper
15 dkg porcukor

1 citrom
fahéj
szegfűszeg
5 dkg étkezési keményítő
5 cl triple sec likőr
2 dl tejszín

Leírás
4-5 szem epret cikkekre vágunk, kevés porcukorral meghintjük, és félretesszük.
A maradék epret kevés cukorral és csipetnyi sóval ízesített vízben puhára főzzük.
A citrom héját lehámozzuk, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített, kevés vízben felfőzzük, majd leszűrjük.
Így egy fűszerkivonatot kapunk, ezt és a likőrt a levesbe keverjük.
A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, és a levest ezzel besűrítjük.
Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és folyamatosan keverve beledolgozzuk a tejszínt.
Cukorral és a citrom levével ízesítjük.
Jól lehűtjük, végül tálaláskor hozzáadjuk a félretett epret.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

SOK SZERETETTEL KÜLDÖM REMÉLEM ÖRÖMET OKOZOK VELE.
LEGYEN NAGYON SZÉP NAPOTOK....PUSY KATIKA

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

EPERSZÖRP RECEPT



Hozzávalók
1 kg eper
5 dl víz
60 dkg cukor
1 evőkanál citromlé.

Leírás
A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk és a vízzel felforraljuk.
3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük és 10 percig állni hagyjuk.
Ezután ritka szövésű vászonkendőn át lecsöpögtetjük.
Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és a citromlével kevergetve felforraljuk, habját leszedjük, majd azon forrón, fertőtlenített kis üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Megjegyzés
Hideg, sötét helyen kb. 6 hónapig eláll.
Ha felbontottuk, hűtőszekrényben kell tartani.
Ha fél évnél hosszabb ideig áll, akkor is finom, de elveszíti szép színét, megbarnul.

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

EPRES CHARLOTTE RECEPT



Hozzávalók
1 doboz babapiskóta
25 dkg eper
3 tojássárgája
2,5 dl tej
6 dkg kristálycukor
1/2 tasak vanilliás cukor
1/2 kávéskanál keményítő
4 dl tejszín
0,5 dkg zselatin

Leírás
A tojássárgákat, a keményítőt és a cukrokat kevés tejjel keverjük
csomómentesre.
A maradék tejet forraljuk fel, majd állandóan
kevergetve öntsük a kikevert tojássárgákhoz, és ismét forraljuk fel.
Hagyjuk kihűlni.
A zselatint kevés langyos vízbe áztassuk be, a tejszínt
pedig verjük habbá.
A kihűlt tojásos krémet kevés habbal és a langyosra melegített zselatinnal keverjük el, majd a maradék habbal
keverjük készre.
Ekkor tegyük bele a kockákra vágott epret is.
A
tortakarika alját babapiskótával béleljük ki, öntsük rá a krémet, és
dermesszük meg.
Az oldalát díszítsük babapiskótával, a tetejét eperrel.

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

EPRES CSIRKEMELL SALÁTA RECEPT



Hozzávalók
5 dkg fenyőmag (hámozott mandula is kitűnő hozzá)
50 dkg csirkemellfilé
só, őrölt bors
1 citrom
1 evőkanál olaj
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
3 evőkanál tárkonyecet
1-2 evőkanál dijoni mustár
2 dl tejföl
1/2 fej ropogós saláta (például: jégsaláta)
50 dkg eper


Leírás
A fenyőmagot vagy a mandulát szárazon megpirítjuk és félre teszszük.
A húst sózzuk, borsozzuk, a fél citrom levével meglocsoljuk, majd az olajon 5-6 perc alatt megsütjük, és hűlni hagyjuk.
A tojássárgáját a cukorral, az ecettel és a mustárral gyenge tűzön sűrű mártássá főzzük.
Amikor kihűlt, a tejföllel összekeverjük, csipetnyi sóval ízesítjük.
A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és apróbb darabokra tépjük.
Az epret is megtisztítjuk és megmossuk, majd a szemeket elfelezzük.
A húst felszeleteljük, az eperrel összekeverjük, majd a salátára halmozzuk, meglocsoljuk a mustárral-tejfeles öntettel, és a pirított magokkal megszórva kínáljuk.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

EPRES MADÁRTEJ RECEPT



Hozzávalók
40 dkg eper
1 liter tej
5 egész tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
csipetnyi só
1 evőkanál liszt.

Leírás
Ugyanúgy készítem, mint az egyszerű madártejet, csak amikor a vaniliás tej megfőtt, kihűtöm, és a közben turmixgépen pépesített epret hozzákeverem.

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

EPRES TORTA RECEPT



Hozzávalók

tészta:

5 evk liszt
4 evk cukor
3 tojás
2 evk étolaj
1 evk ecet
fél cs sütőpor

puding:

1 cs tejszín ízű pudingpor
3 ek cukor
fél l tej
20 dkg eper
1 cs szintelen tortazselé

Leírás
A tésztához valókat összekeverem, 24 cm-es tortaformába 15 percig 180 fokon megsütöm, kihűtöm, elkészítem a pudingot, ráöntöm a tésztára, az epret vékony szeletekre vágva a pudinra rendezem, majd elkészítem a tortazselét a csomagoláson lévő utasítás szerin és ráöntöm a tortára

Megjegyzés
egyszerű recept, nem túl időigényes, kezdőknek is ajánlom, a puding elég édes
az epret nem cukrozom

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

Mire jó AZ EPER .....jön a szezonja hamarosan...használd ki....
Akár tavaszi méregtelenítésre is,amire nagyon szüksége van a szervezetünknek.
Fogfehérítés eperrel

Az egyik legkorábbi gyümölcsünk igazi vitaminbomba, gyulladáscsökkentő, vértisztító és méregtelenítő hatása páratlan.
A legtöbben mégis szépségápolásra használják, megtapasztalhatod hűsítő hatását, ha bedörzsölöd a bőrödbe napozás után, emellett kiváló fogfehérítő is.
Törj össze villával egy szem epret és vidd fel a fogfelszínre, hagyd hatni néhány percig, majd 15 perc múlva öblítsd ki a szádat vízzel.
A témát Kerekes Csabáné Katika inditotta

Válasz

keres csabáné katika üzente 13 éve

EPER MINT FOGYASZTÓ ...MÉREGTELENITŐ ÉS VATAMINOS GYÜMÖLCS

Sziasztok
Talán ti is nagyon szeretitek az epret....most jön a szezonja
Érdemes több oknál fogva is enni inni...stb


Gyógyító Gyümölcsök - Az Eper / földieper, szamóca /

Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, káliumot, magnéziumot, rostanyagot, c- vitamint tartalmaz. energiatartalma: 34 kcal / 100 gramm

Az eper: fiatalító gyümölcs, vértisztító hatása közismert.
Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében.
Bőrbetegségek esetén: / pikkelysömör, ekcéma /eredményesen alkalmazható az eper kúra.
Cukorral ízesítve gyorsan erjed, ezért inkább ne cukrozzuk.
Ha mézzel ízesítjük, fűszerezzük vaníliával vagy fahéjjal, ezek a fűszerek gátolják az erjedést.

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás-nélkül élvezhetjük: mert minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk!

A közkedvelt gyümölcs nemcsak finom, de több, mint háromszáz biológiailag értékes anyagot is tartalmaz. Még a növény leveleiben is gyógyító erő van..
Az eper 10 dekájában 30 kalória van. A mangán tartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését, kálium és asparagin nevű fehérje-építő kocka vízhajtó hatású.

C-vitamin tartalma nagyon magas, több, mint a citromban, hisz 10 dkg eperben 50 mg C-_vitamin található, és így segít abban, hogy a vér folyékony maradjon, és a bioaspirin tartalma pedig csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, ezenkívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént.

Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is.

A cink és a C-vitamin páros a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszert.

Az eper vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést, és a boldogsághormonokat is.

Tehát az eper kivételesen jó C-vitamin forrás. A C-vitamin tartalma pedig erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, ezenkívül lét fontoságú a bőr petyhüdését megakadályozó kollagén termelésben!
Tíz szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban. Ráadásul akár a balkonon is megterem, így nem vész el belőle szállítás közben a vitamin, és a szénhidrát tartalma is jóval barátságosabb.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Julika, sajnos igen! Volt éves tag írtam neki le se ....a többit tudod. Hajni

Válasz

Pánczél Miklósné üzente 13 éve

Teljesen igazad van sajnos ,nem értem ,mindenről, mindenkivel, tudunk témát váltani akkor ha valahová belépünk miért nem érdekel tovább.

Ernyire nem lehetnek (kétszínűek) az emberek,vagy szeretem vagy nem nem olyan nehéz a döntés !

Válasz